2011. január 16., vasárnap

Felfedezőúton a Duna-deltában (6)

Háztűznézőben Domnu Pădurarnál

Korán kezdik a halászatot
Az ismerkedést a falusi élettel a faluvégi domnu Pădurarnál kezdtem, aki azzal hívott be az útról, hogy az ő udvarán áll Gorgova legrégebbi háza. Azonnal lépre mentem, és valóban, az udvar egyik sarkában ott szomorkodott egy elfáradt-forma házacska és minden pillanatban azon gondolkodott, összeomoljon-e vagy sem. Domnu Pădurar elmondta, hogy ez a sártéglákból, nádból, kevés faanyagból és tapasztott sárból épített, fehérre meszelt házikó valaha egy halász lakóháza volt, de az idők folyamán iskolának, sőt pártszékhelynek is használták. Jelenleg csak raktár, de így is alá kellett támogatni holmi akácrönkökkel, nehogy ráomoljon a sok himi-humira.

A házikóban előszobát, két kis szobát találtam, ez utóbbiak egyike magába foglalta a konyhát és egy elkerített rekeszt, ahová a nőket és a gyermekeket szokták rejteni háborús időkben. Nagyon alacsony, alig 160-165 cm emberek élhettek akkoriban, mert mindenütt bekoppantottam a fejem, vagy talán készakarva építették ilyen alacsonyra, hogy a belépő megadja a tiszteletet a szoba felső sarkában elhelyezett ikonoknak és alázattal, kétrét hajolva járjon. A falba épített kályha egyszerre fűtötte a két szobát és a lizseanka nevű, agyagból készített ágyat, melyet alulról jól befűtöttek, hogy napokig melengessék megfáradt és kihűlt testüket az öregasszonyok, öregemberek, vagy a vizekről hazatérő meggyötört halászok.

Domnu Pădurarnál láttam egyebeket is, mint pl. szabadtéri zuhanyozót, nyári konyhát, hányódó halászszerszámokat, tyúkudvart, falusi budit, kiskertet, favágószínt, és persze egy jobbacska lakóházat. A legérdekesebb azonban a kert végében található összeomlott „baia neagră” volt. A fekete fürdő nevét onnan kapta, hogy a füstöt nem vezették ki a szabadba, így ez a tüzelés alatt bekormozta a mini fürdőhelyiség falait. Ha a fürdőző nem volt eléggé figyelmes, könnyen megeshetett, hogy piszkosabban jött ki az orosz stílusú, szaunaszerű fürdőből, mint ahogyan bement.

Amíg kipróbáltam a capac crap nevű, vasabroncsra szerelt tölcsérszerű dobóhálót, addig Domnu Pădurar falusi pszichológiával traktált, és megosztotta velem kedvenc tézisét, miszerint szex közben előnyös, ha a nő arccal fölfelé van, mert így látja a partnere arcát és nem kalandozhatnak el a gondolatai. Amikor klasszikus lóállásban, hátulról történik a közösülés, a nő más férfiakra gondolhat, éppúgy, mint aki szexlappal a kezében önkielégítést végez, és minden percben más nőt képzel el magának. Tehát, törekedjünk arra, hogy a nő lehetőleg arccal partnere felé forduljon, máskülönben fennáll a veszély, hogy gondolatai igencsak elkalandoznak és ezek a gondolatok fizikai valóságban is kikristályosodhatnak, főleg ha odavagyunk halászni, és a postás, a falusi kereskedő vagy a halbegyűjtő jóképű fiatalember.

Búcsúzóul Domnu Pădurar ellátott értékes információkkal, hogy kihez érdemes elmenni a faluban, kinek vannak régiségei és főleg működőképes fekete fürdője. A fekete fürdőhöz még hozzáfűzte, hogy errefelé az emberek kormos, füstös fekete fürdőben tisztálkodtak, s mégis szőke, fehérbőrű és kékszemű gyerekeik születtek! A cigányok, akik sosem szerettek fürdeni ma is barnák…



Domnu Brânza vízszűrő edénye

Domnu Brânzáról eleinte azt gondoltam, hogy túróval és sajttal kereskedik, de aztán amikor jobban szétnéztem a portáján, kiderült, hogy éppolyan halászember őkelme, mint a legtöbb falubéli.

Nála is láttam érdekességeket, a kemencés, edényekkel teliaggatott nyári konyha, a tisztaszoba, a lipován kereszt és az ikonok, mind-mind fontos látnivalónak bizonyultak, ennek ellenére én a híres vízszűrő edény kedvéért kerestem fel Domnu Brânzát. A hatalmas fehér kőből kifaragott, tölcsér alakú porózus vízszűrő edény hajdanában minden halász háztartásában megtalálható volt. Annak ellenére, hogy a lipovánok gyomra még a csatornából, a hajók mellől merített vízzel is megbirkózik, voltak olyan időszakok, amikor a vizet muszáj volt megszűrni (áradások, esőzések idején). Erre tökéletesen megfelelt a fehér kőből faragott tölcsérszerű edény. Felül betöltötték a piszkos vizet, és pár óra múlva alól kicsepegett a fogyasztásra alkalmas, tiszta ivóvíz. Sajnos a környéken csak ez az egyetlen vízszűrő edény maradt fenn, a többinek lába kelt vagy tönkrement, mint ahogyan az egyik gorgovai emberé is, aki részeg fejjel téli időben kint felejtette az udvaron és a jég elrepesztette.

Varsák
Halásztörténetek

Hihetetlen halásztörténetekért nem kell a Deltába menni, hajmeresztő sztorik a Küküllő partján is teremnek, vagy akár a Neckar partján, ahol 2000-ben egy sporthorgász óriásira növekedett piranhát fogott. A fűrészfogú halat valószínűleg megunhatta a gazdája, s akváriumostól beleöntötte a folyóba. A piranha valamelyik melegvízű beömlésnél vészelte át az ínséges téli időket, tavasszal aztán irtózatos hadjáratba kezdett és kövérre hízott a védtelen békés halakon. Képzelhetjük a sporthorgász ijedelmét, amikor partra vonszolta, hát még a derék kajakozó és fürdőző svábokét, akik másnap megpillantották a szörny fényképét az újságokban.

A Deltában is gyűjtöttem pár történetet. Lássunk ezekből néhányat:

Păulică halászkalandja

Egy napon Păulică elment halászni. Felakasztott egy kicsi csalihalat a horogra, s alighogy bedobta, máris ráakaszkodott egy nagy csuka. Amint ráncigálta kifelé, hát egy óriási harcsa bekapta a csukát. 10 perc alatt megvolt a napi fogás, Păulică mehetett haza.

Öreg Szokolov a háborúban

A szomszéd Szokolov apja a második világháborút kétfedelű géppel csinálta végig. Egyszer felderítő repüléseket végzett, amikor elővágódott a semmiből két Stuka és elkezdték üldözni. Az öreg Szokolov nem bírta tartani a tempót, gyorsan elbújt egy felhő mögé, megvárta, míg a Stukák elhaladnak, csak azután bújt elő s vígan hazapöfögött a kétfedelűjén.

Szerényfogás
A részeges Haralambie bá

Az öreg Haralambie halász volt, s annyira nem állhatta az italt a pohárban, hogy inkább megitta. Egyik este, amikor részegen evezett hazafelé Milára, megpillantott egy bóját pislogni a sötétben. Elkezdett ordítani:

- Héj! Álljatok meg! Vegyetek fel! - s neki az evezőkkel.
Amikor utolérte a bóját, ráakasztotta a csónakot, s még odakiáltotta nehezen forgó nyelvvel: - Osztán engem Milánál csak oldjatok le! - Azzal lefeküdt a csónakban.

Másnap délben arra ébredt, hogy a víz hömpölyög le róla. Akkor eszmélkedett, hogy nem hajóhoz, hanem bójához kötötte ki magát.

Az öreg halász és a harcsa

Sulinánál egyszer egy öreg halász fogott egy akkora harcsát, hogy még a csónakjánál is nagyobb volt. Annyira csúszott a harcsa, hogy sehogy se tudta beemelni, ezért kevés gondolkodás után inkább kiszállt a harcsára, megfogta a bajuszát és elkormányozta egészen a halbegyűjtőig. Útközben a harcsa kétszer lebukott a víz alá, de az öreg a szivarat befordította a szájába, és amikor ismét felmerültek, szívta tovább. A vénasszonyok még elmondták, hogy útközben az öreg a harcsával betért a bodegába is. A nyomuk a vízben igen kacskaringós volt, a sok duplanyolcasból ítélve az öreg sligovicát, vodkát és sört ihatott.

Gavrilov néni trükkje

Gavrilov bácsi halász volt Milán, de nem akármilyen ügyefogyott halfogó, hanem egyike a legjobbaknak. Inni is tudott becsületesen, ha egyszer bemelegedett úgy fogyasztotta az alkoholt, mint a legújabb csónakmotor a benzint.

Gavrila néni, amikor már megunta, hogy az öreg halászat után mindig részegen fekszik a lizseánkán és napokig nem jó semmire, fogta magát és felállította a lizseánkát, hogy ha az öreg ismét részegen jön haza, ne legyen, mire feküdjön. Gavrilov bá azért nem volt annyira részeg, hogy ne talált volna megoldást: inkább belefeküdt a csónakba, magára húzott egy vitorlavásznat és két napot aludt egyfolytában.

Orlov bá a háborúban

Orlov bá, amikor fiatal korában rádióskatona volt a második világháborúban, szolgálati ideje alatt sok fronton megfordult és kisebb-nagyobb sebesülésekkel megúszta a csatákat. A hátán levő repeszdaraboktól szerzett sebesüléseit büszkén mutogatta, s nagy hangon, széles mozdulatokkal haditörténeteket adott elő az ámuló halászgyerekeknek.

Egyszer, amikor a németek keményen lőttek, nem tudott egyebet kitalálni, hogy elkerülje a golyózáport, mint a zig-zagban (cikcakk, románul - sz. mj.) futást. Erre a németek is elkezdtek úgy lőni. Amikor a németek lőttek zigben, Orlov bá futott zagban, amikor lőttek zagban, akkor futott zigben. Így maradt életben.

(Folytatjuk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése